Az ifjúsággal kapcsolatos munkánk kapcsán mindig a következő idézet jut eszembe:
„A gyermekeket elsősorban nem az neveli, amit mondanak nekik, hanem az, amit látnak, amiben élnek.” (Csőgl János)

A mi munkánk célja az elmúlt évek során az volt, hogy lehetőséget adjunk fiataljainknak, hogy minél többet lássanak, minél több benyomást és élményt szerezzenek és legyen lehetőségük a bennük rejlő talentumaik kamatoztatására. Ezért ifjúsági csereprogramok keretében sok fiatalt juttatunk el külföldre és fogadtuk a külföldi diákokat városunkban és otthonainkban. Hozzásegítettük őket ösztöndíjak elnyeréséhez és szemináriumokon, konferenciákon való részvételt biztosítottunk nekik, vagy akár nyaralni küldtük őket.
1994-1995-ös Rotary évben 8 fiatal vett részt a rövid utas programban a rövid utas programban. A Rotary Club Wien-Schönbrunn szervezésében hét fiatal utazott egy hétre Ausztriába a „Vállalkozás és Gazdaságpolitika” nevű szemináriumra.
Perényi Áron Finnországban két hetes ifjúsági táborban volt.
4 főnek volt lehetősége egy évig Amerikában tanulni
Klubunk három amerikai kislányt fogadott cserébe, akik a Deák Gimnáziumban tanultak.

1995-1996-ban 2 diákot küldtünk az Egyesült Államokba és egyet Kanadába, 2 külföldi diáklányt pedig itthon fogadtunk.
A 1998-1999-es Rotary évben kiemelkedően jól működött a Rotaract, ami talán annak tulajdonítható, hogy tagjaink gyermekei a szülői jó példát látva nagy lelkesedéssel végezték a szervezést.
Egy fiatal részt vett az ausztráliai GSE programban.
Egy fiatal szervezésünkben nyert egy éves georgiai egyetemi ösztöndíjat.
A „hosszúutas” cserediák program keretében hat gyermek utazhatott egy évre USA-ba, Kanadába és Brazíliába, hozzánk pedig három gyermek érkezett, akik családoknál való elhelyezéséről, programjaikról és zsebpénzükről mi gondoskodtunk.
Rövid külföldi csereprogram keretében három fiatal utazhatott európai klubokhoz.

1999-2000-ben hosszú utas cserediák program keretében öt gyermek töltött egy évet nálunk, tőlünk pedig hat fiatal utazhatott ki a világ távoli országaiba ugyancsak egy tanévre. 3 hónapos diákcsere programban egy gyerekünk utazott Argentínába és mi is egy fiatalt fogadtunk onnan. Büszkék vagyunk, hogy egy mozgássérült argentínai fiatalt is fogadtunk 3 hónapra. A két hetes rövid utas táborozásra hat gyermeket küldhettünk Európa klubjaihoz. A GSE program keretében öt fiatal szakembert láttunk vendégül Tenessee-ből.

A 2000-2001-es Rotary évben hét szegedi diák vett részt szervezésünkben külföldi rövid programokon. Hosszú utas programon ketten vettek részt (Brazília, Dél-Afrika). Külföldről a hosszú utas programban, három diák érkezett városunkba (USA, Mexikó, Dél-Afrika).
A hazánkban tartózkodó hosszú utas külföldi gyerekek, nagyon jól sikerült másfélnapos kiránduláson vettek részt Szegeden, amit klubunk a szegedi rotaractosokkal együtt szervezett.
Két éves szünetelés után, újra szerveztük a Rotaract klubot, aminek az év végére már 25 tagja volt és számos saját programot szerveztek. Június végén pedig már részt vettek a district rotaract konferenciáján, Bécsben.

2005-2006-ban öt cserediák volt klubunknál. 2006. február 4-én a mi klubunk szervezte a dél-alföldi meghallgatást, amelyen a következő évi kiutazó jelölteket hallgattuk meg. Ezen öt szegedi fiatal sikeresen túljutott.
2007-2008-ban a hosszú utas programra két diákot utaztattunk az USÁ-ba és Brazíliába. Ebből a két országból a hosszú utas program keretében egy-egy diák érkezett városunkba. 2008. máj. 24. és 29. között az USA-ból érkezett öt fős GSE csoportot láttunk vendégül. A csoport részére a Szegedi Egyetemen, a DÉMÁSZ-nál (ma már EDF DÉMÁSZ), a Szegedi Önkormányzatnál, a TELIN TV-nél és a VTV- nél szerveztünk szakmai programokat. A hazánkban tartózkodó hosszú utas külföldi gyerekek rendszeresen részt vettek rendezvényeinken, bálon, juniálison, sí kiránduláson, palicsi találkozón, lovas programon.A Szegedi Rotaract klubot országosan elismert munkát végzett. Klubunk kapcsolattartója Komáromi László és Hajdú Szabolcs volt.

A 2008-2009-es Rotary év alatt három cserediák érkezett, egy az USA-ból, egy Mexikóból és egy Brazíliából. Mi három cserediákot küldtünk ki. A Szegedi Rotaract változatlanul kiemelkedően működött, számtalan jótékonysági programot szerveztek és aktívan segítették a Rotary Club munkáját is.

Hiezl József